La NACS va instituir aquest premi l’any 2013 amb la finalitat de reconèixer i donar més visibilitat als estudis de catalanística fets al seu àmbit propi d’actuació: el món acadèmic de l’Amèrica del Nord. Es tracta d’un guardó que vol posar en valor la recerca feta des de la filologia, els estudis culturals, la història de l’art, i altres disciplines de les humanitats, sobre la societat, llengua i cultura als territoris de parla catalana.

THE NORTH AMERICAN CATALAN SOCIETY AWARD

A un treball d’excel·lència en el camp dels estudis catalans

BASES 2019

1) El premi s’atorgarà a un estudi realitzat per un estudiós resident a Nord-amèrica o vinculat professionalment a una institució acadèmica i de recerca de Nord-amèrica que constitueixi una aportació d’excel·lència en el camp dels estudis catalans.

2) El premi es pot atorgar a un article, a un capítol de llibre, a una monografia, a una edició acadèmica o a una traducció.

3) Poden optar al premi tots aquells treballs publicats entre l’1 de gener de 2017 i el 31 de desembre de 2018. No hi poden optar el treballs pendents de publicació.

4) La nominació dels treballs és lliure. Per a nominar un treball cal enviar-ne la referència bibliogràfica abans de l’1 de gener de 2019 a aurelie.vialette@stonybrook.edu.

5) El jurat està integrat pels següents membres: Edgar Illas (Indiana University), Albert Lloret (University of Massachusetts Amherst), com a president del jurat, i Margalida Pons (Universitat de les Illes Balears).

6) El president de la North American Catalan Society lliurarà el premi durant el col·loqui de la societat que se celebrarà a la Universitat de Chicago el 2019. El premi consistirà en un diploma acreditatiu i en 700 dòlars com a ajut per a pagar les despeses derivades de l’assistència al col·loqui.

 

Premi NACS 2017

Premi NACS 2015

Premi NACS 2013

 

tapies
About Catalan

Catalan is a Romance language spoken by the population of about 10 million people in the east of the Iberian Peninsula (Catalonia, the Balearic Islands, most of the region of Valencia, and the Eastern Strip of Aragon) and the Principality of Andorra. In addition, Catalan is still spoken in the French administrative region of Roussillon, as well as in the city of Alghero on the Italian island of Sardinia.

Like other Romance languages, Catalan developed out of Latin during the Middle Ages. The first documents written in Catalan, a collection of sermons dating from the late 12th or early 13th centuries, are known as the Homilies of Organyà. Catalan has been an important language for everyday use and literary expression in the eastern territories of the Iberian Peninsula from medieval times up to today. Following a period of political and cultural hegemony lasting until the 16th century, literary expression in Catalan suffered a decline until the 19th century when, propelled by Romantic ideals, the literary use of the language underwent a renaissance (a period known in Catalan as the Renaixença).

Today, Catalan and Spanish are the co-official languages of the Catalan-speaking territories in the Iberian Peninsula, and it is the only official language of Andorra.